Translate

transplant de par


Pierderea parului va poate face nemultumit de propria imagine. Acest lucru va poate afecta stima de sine si va poate dezechilibra multe aspecte ale vietii dumneavoastra.
Calvitia va face sa pareti mai batran si exagereaza ridurile si liniile fetei. Stima de sine este foarte importanta pentru calitatea vietii dumneavoastra. Scopul reconstructiei parului este acela de a crea un contur in jurul fetei si a diminua efectele imbatranirii determinate de caderea parului.
Calvitia masculina este o problema estetica complexa si complexanta. Pierderea parului se datoreaza mai multor factori: imbatranire, cauze genetice, modificari hormonale. De asemenea, ea poate aparea in cazul arsurilor sau in cazul unor traumatisme locale complexe.

Tehnici chirurgicale pentru rezolvarea calvitiei se folosesc de mai bine de 30 de ani, ele fiind perfectionate continuu.

Ce pacienti pot beneficia de transplantul de par
Exista o multitudine de tehnici pentru rezolvarea calvitiei dar toate folosesc parul tau existent. Important este ca chirurgul sa gaseasca modalitatile de a-l folosi cel mai eficient. Nu orice pierdere a parului se poate rezolva prin transplant de par si de aceea este esential sa existe un diagnostic exact bazat pe anamneza, examene clinice si de laborator. Interventia nu este recomandata la pacientii cu lupus eritematos, lichen plan, foliculite sau sclerodermii. De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita tendintei de formare de cicatrice cheloide sau unor boli ale sangelui.
Candidatii transplantului trebuie sa aiba zone donatoare sanatoase la spate si in lateral.

Interventia chirurgicala
Exista o multitudine de tehnici pentru rezolvarea calvitiei si de regula se face o combinatie intre mai multe tehnici.
Transplantul de par se face sub anestezie locala combinata cu anestezie intravenoasa. Tot timpul operatiei veti fi treaz dar relaxat. Anestezia generala poate fi folosita in cazul aplicarii expansiunii tisulare sau a folosirii de lambouri rotate.
Operatia de transplant presupune recoltarea unor grefe de par cu radacina cu tot, de la nivelul unor zone donatoare situate de obicei occipital sau temporal, maruntirea lor sub microscop si implantarea la nivelul zonelor receptoare. In functie de marime, se folosesc microgrefe (1-2 fire de par), minigrefe (2-4 fire de par) si grefe mari circulare sau longitudinale (10-40 fire de par). Acestea din urma dau de regula un aspect nenatural si s-a renuntat in ultimul timp la folosirea lor.

Intr-o sedinta operatorie, numarul de micro si mini grefe care se pot transplanta poate ajunge pana la 700-1000. Pentru a mentine o circulatie normala la nivelul scalpului, grefele nu pot fi puse foarte apropiate una de alta. Spatiile dintre ele urmeaza a fi umplute intr-o sedinta operatorie ulterioara.
Expansiunea tisulara folosita de obicei in chirurgia reconstructiva si-a gasit aplicatii si in tratamentul chirurgical al alopeciei, realizand o acoperire semnificativa intr-un interval mic de timp. Procedura consta in introducerea unui balon de silicon sub pielea paroasa, suprafata acesteia intinzandu-se progresiv prin umflarea gradata a balonului de silicon.

Spitalizarea postoperatorie
Spitalizarea este de 24 de ore. In prima zi dupa operatie se scot toate bandajele, pacientul este spalat pe cap si nu mai este pansat.

Recuperarea postoperatorie
Dupa externare, firele se scot la 10 zile de la operatie, acest lucru putand fi rezolvat fara probleme de medicul de familie al fiecaruia. Timp de 3 saptamani trebuie evitate sporturile de contact si exercitiile fizice intense care ar putea mari circulatia sangelui in scalp cu aparitia de sangerari.

Trebuie stiut ca toate firele transplantate cad pana la 6 saptamani dar radacina ramane, astfel ca firele vor creste ulterior normal. In general este nevoie de cel putin inca o etapa pentru obtinerea unui rezultat bun.


http://www.brol.ro/Transplantul_de_par.htm

Niciun comentariu: